Haberler      English      العربية      Pусский      Kurdî      Türkçe
  En.Haberler.Com - Latest News
SEARCH IN NEWS:
  HOME PAGE 26/04/2024 19:26 
News  > 

U Zemljotresu U Nepalu Poginuo Jedan Od Direktora Googlea

26.04.2015 13:33

Daniel Fredinburg bio je jedan od osnivača Google avantura.

Jedan od izvršnih direktora Googlea smrtno je stradao u zemljotresu koji se u subotu desio u Nepalu, potvrdila su njegova porodica i planinari, javlja Anadolu Agency (AA).



Daniel Fredinburg, jedan od osnivača Google avantura, programa koji je koncept prikaza ulica prenio na egzotična mjesta poginuo je od povreda glave zadobivenih u lavini koju je pokrenuo jučerašnji zemljotres. Tokom pohoda na Mount Everest u istoj lavini jučer je poginulo još 16 ljudi. 



"Danova sam mala sestra Megan. Sa žaljenjem javljam svima koji su ga voljeli da je u lavini na Mount Everestu rano jutros naš Dan pretrpio ozbiljne povrede glave i nije uspio preživjeti", napisala je njegova sestra jučer na Instagramu.



Fredinburg je bio iskusan planinar. Njegovu smrt je potvrdilo i društvo za planinarenje čiji je on bio član. 



"Naše misli i molitve su s Danovom porodicom i prijateljima. Također, molimo se i za sve druge koji su izgubili živote u jednoj od najvećih tragedija ikada koja je zadesila himelajsku naciju", saopćilo je društvo Jagged Globe.



Epicentar zemljotresa jačine 7,9 rihtera bio je 80 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada Katmandu, ali se potresanje osjetilo do New Delhija, Dake i regije Punjab u Pakistanu. 



Najviše je pogođena Dolina Katmandu u kojoj je kasnije pronađeno najmanje 720 mrtvih. Ukupan broj žrtava za sada premašio je 1.900 osoba.



Danas je Nepal pogodio još jedan zemljotres jačine 6,7 rihtera. Mještani su u panici. Još uvijek nema podataka o ljudskim žrtvama. 



Kompanija Google jučer je javila da će za pomoć žrtvama izdvojiti milion dolara. Pokrenula je i pretraživač za porodice koje tragaju za nestalima u zemljotresu. - New York



 
Latest News





 
 
Top News